Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image

Χώρα

Χώρα αποτελεί την πρωτεύουσα της Σαμοθράκης. Βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού και απέχει 6 χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας. Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός (Π.Δ. 19.10/13.11.78 (Φ.Ε.Κ. 594 Δ.), χτισμένος το 15ο αι. αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 300 μ, ανάμεσα στις πλαγιές του όρους Σάος, με τα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τις πλακόστρωτες πλατείες και τα όμορφα καλντερίμια, Ελάχιστα «αϊτσένια» σπίτια, δείγμα μιας από τις πιο αρχέγονες μορφές οικιστικής μονάδας στο χώρο της Μεσογείου.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς εκεί την Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου(1875), για τις πολύτιμες εικόνες της και τις κάρες των "Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης", το Λαογραφικό Μουσείο και το εξωκλήσι του Σωτήρος αλλά και τα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου, απομεινάρι της κυριαρχίας των γενοβέζων Γατελούζων γύρω στο 1400. Η Χώρα θυμίζει περισσότερο ένα καλοσχεδιασμένο κοίλο θεάτρου, παρά μια συνηθισμένη νησιωτική πρωτεύουσα. Εξακολουθεί να αποπνέει μια ευχάριστη αίσθηση. Είναι το σύμβολο της δύναμης και αντανακλά την αίγλη του πολιτισμού και της φιλοσοφίας.

send to facebook
send to twitter
print
send to friend
Samothrace map, Samothraki map, Χάρτης Σαμοθράκης

Στοιχεία επικοινωνίας

68002 Σαμοθράκη, Ελλάδα
Τηλ: +30 25510 89574
info@gosamothraki.gr

© 2014 goSamothraki. All Rights Reserved. Created by weblogic

Powered by Web Hotelier, webgds